Według Światowej Organizacji Zdrowia warzywa i owoce powinno się zjadać przynajmniej 5 razy dziennie. Wtedy dostarczymy naszemu organizmowi mnóstwa witamin oraz mikropierwiastków. Niestety nadal nie mamy świadomości, że wielu z tych związków organizm nie potrafi magazynować, dlatego ważne jest dostarczanie ich wielokrotnie w ciągu dnia w małych porcjach. Dla zachowania zdrowia – zwłaszcza, gdy organizm jest zmęczony po zimie, korzystne jest spożywanie, co najmniej 5 porcji różnorodnych warzyw i owoców dziennie – zarówno świeżych, jak również w postaci świeżo wyciśniętych soków.
Zgodnie z zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia, aby nie znudziły się nam wciąż te same owoce i warzywa, powinniśmy sobie tę dietę urozmaicać. Nowe badanie, które ukazało się w 2010 roku, wykazuje, że lepiej będzie jeść około 550 gram owoców i warzyw dziennie. Światowa Organizacja Zdrowia plasuje niskie spożycie warzyw i owoców na szóstym miejscu pomiędzy 20 czynnikami ryzyka śmiertelności wśród ludzi na całym świecie, tuż zaraz za tak sławnymi i znanymi zabójcami, jak tytoń czy hipercholesterolemia. Szacuje się, że konsumpcja warzyw i owoców na świecie równa się jedynie 20-50% zalecanych minimalnych progów. Warzywa są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych, włókien roślinnych i węglowodanów. Jedząc ich dużo i regularnie, zmniejszamy ryzyko różnego rodzaju nowotworów u dorosłych. Zalecane dzienne dawki warzyw to 3 porcje dla dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat i 3 – 5 porcji dla starszych. Podobnie jest z owocami. Ważne jednak, żebyśmy jedli surowe owoce w całości. Unikajmy podawania soków z „dodatkami” lub odtworzonych z zagęszczonych koncentratów. Trzeba wówczas zwracać uwagę na zawartość cukru i ulepszaczy oraz dokładnie przeanalizować skład soku. Możesz również wycisnąć sok w domowych warunkach lub zrobić koktajl ze zmiksowanych owoców. Zalecane dzienne dawki owoców to 2 porcje dla dzieci w wieku od dwóch do sześciu lat oraz 2 – 5 porcji dla starszych.
Na wprost tym wymaganiom wychodzi nasza firma, która w swej ofercie posiada właśnie naturalne, świeżo wyciśnięte soki, bez dodatków – informuje Anna Wochna-Boguś, kierownik marketingu Marwit. Soki z warzyw i owoców są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zalecana dawka jaką powinien przyswoić zdrowy człowiek to 450 – 600 gram świeżego naturalnego soku uzyskanego ze startych owoców i warzyw, a w przypadku stosowania sokoterapii zalecana dawka to nawet 1-1.5 litra dziennie.
Na wiosenny czas proponujemy uzupełnienie witamin w lekkiej, naturalnie słodkiej formie następującymi produktami:
Jednodniowy sok marchewkowy – naturalny, świeży sok wyciśnięty z polskich marchewek. Bogactwo wszystkich właściwości występujących w marchewkach, jak beta-karoten, witaminy i inne mikroelementy szczególnie dobrze działa na wzrok, wygładza zmarszczki, poprawia koloryt skóry. Jedna butelka soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ß-karoten (prowitaminę A) i 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik pokarmowy.
Surowy sok marchewkowo-selerowy – naturalny, świeży sok z pysznych, pełnych zdrowia marchewek z delikatną nutą selera. Seler to bogactwo witaminy C oraz mikroelementów. Polepsza pracę nerek i serca, działa uspokajająco, reguluje temperaturę ciała, więc jest polecany do picia w czasie upałów. Jedna butelka soku pokrywa: dzienne zapotrzebowanie organizmu na ß-karoten (prowitaminę A) i 25% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik pokarmowy.
Surowy sok buraczkowo-jabłkowy – świeży sok z buraków i jabłek, naturalnie mętny, bez dodatków. Jest niepasteryzowany, co pozwala czerpać z buraka jego najlepsze właściwości, między innymi bogactwo pektyn, które regulują krzepnięcie krwi, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Buraczki to również źródło kwasu foliowego, niezbędnego kobietom w ciąży. Jedna butelka soku pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C i 30% dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik pokarmowy.
Aby poprawić sobie humor, oraz przypomnieć letnie smaki dojrzałych na słońcu owoców zachęcamy do skorzystania z Owocudo Smoothie w wersji: Owocudo Sunny – o tropikalnym smaku egzotycznego mango i słonecznej pomarańczy, Owocudo Funny – ze świeżego ananasa i słodkiego, bananowego przecieru, Owocudo Happy – o truskawkowo-jabłkowym smaku. Wszystkie pasteryzowane, bez dodatku cukru.
A dla miłośników nieprzetworzonych owoców, w ofercie firmy Marwit znalazły się również Owocudo Świeże Owoce: Marwit Owocudo Ananas świeży i Marwit Owocudo Melon świeży kierowane do wszystkich tych, którzy przywiązują dużą wagę do swojego zdrowia, dla których ważne jest jak i co spożywają. Opakowania owoców świeżych można zabrać ze sobą do szkoły, do pracy, w podróż, gdzie tylko chcesz.
Słowa kluczowe: marwit, naturalny, owoce i warzywa, sok, Światowa Organizacja Zdrowia, świeży sok, wiosenny czas, zawartość cukru