A’ la italiana – linia makaronów z semoliny inspirowanych kuchnią włoską – poszerzyła się o nowy makaron Muszla duża. Makaron w formie zgrabnych, dużych muszli pozwoli rozwijać kulinarne fantazje podczas przygotowywania rozmaitych zapiekanek, przekąsek czy dań z sosami. Wyprodukowany z semoliny makaron nie tylko świetnie smakuję i trudno się rozgotowuje, ale także pomaga dbać o linię.
Nowy w ofercie Czanieckich Makaronów makaron Muszla duża dobrze sprawdzi się w roli przekąski podczas przyjęć. Odpowiednia wielkość na jeden kęs sprawia, że Muszla duża wypełniona farszem i wyłożona na talerz z pewnością zainteresuje gości. Makaron można nadziać rozmaitymi farszami, np. ze szpinaku i sera typu greckiego, sera pleśniowego i orzechów włoskich, pasty jajeczno – rybnej. Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy szybko przygotować atrakcyjną przekąskę, warto wykorzystać produkty, które mamy w lodówce. Łatwo przyrządzimy smaczne danie, napełniając muszle meksykańskim z chili con carne, farszem z kapusty i grzybów, bądź sosu bolońskiego pozostałego po spaghetti. Dla zabieganych wielbicieli kuchni polskiej ciekawym pomysłem będzie nadzianie muszli farszem do tradycyjnych pierogów ruskich – unikniemy pracochłonnego przygotowania ciasta i lepienia pierogów. Makaron można także nadziać sałatką warzywną, pieczarkami w sosie śmietanowym, różnymi serami lub podsmażonymi warzywami. Dzieciom warto zaserwować słodką wersję – Muszle duże wypełnione serem twarogowym z cukrem, rodzynkami i cynamonem, musem owocowym, jabłkami z rodzynkami, bądź masą makową z miodem i bakaliami. Makaron Muszla duża od Czanieckich Makaronów świetnie sprawdza się także z gęstymi, kremowymi sosami mięsnymi, na bazie śmietany lub serów, które dobrze wypełniają zagłębienie muszli. Muszle duże są również odpowiednia do zapiekania – nadziane farszem i zapieczone pod serem lub wymieszane z innymi składnikami w formie zapiekanki makaronowej.
Nowość z oferty Czanieckich Makaronów – Muszla duża należy do linii makaronów A’la italiana, wyprodukowanych w 100 % z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Obecność glutenu w semolinie sprawia, że makaron Muszla duża może być produkowany bez dodatku jaj, a więc mogą go spożywać osoby uczulone na białko kurze. Muszla duża zawiera dodatkowo błonnik, który pomaga regulować trawienie. Makaron z semoliny nie skleja się podczas gotowania, zachowuje sprężystość i zwartą strukturę, dlatego po wystudzeniu doskonale nadaje się do nadziania i podawania na zimno.
Słowa kluczowe: A’la italiana, Czanieckie Makarony, makaron