Święta wielkanocne tuż-tuż i jak co roku wszystkim towarzyszy ten sam dylemat, mianowicie co zrobić, żeby z powodu świątecznego obżarstwa nie przytyć lub przytyć jak najmniej. Świąteczna dieta to także zagrożenie dla zębów. Chociaż jak przekonują stomatolodzy – nie wszystkie przysmaki ze świątecznego stołu są destrukcyjne dla zębów.
Dieta ma istotny wpływ na zdrowie naszych zębów. Pokarmy bogate w cukry mogą powodować ubytki, natomiast te, które zawierają dużo wapnia i składników mineralnych wzmacniają szkliwo. Z kolei kawa, herbata czy wino, a także owoce zawierające silne barwniki mogą powodować to, że zęby zaczną żółknąć. I chociaż na co dzień możemy dbać o zęby to jednak siadając do suto zastawionego wielkanocnymi przysmakami stołu, zapominamy o wszystkich przykazaniach zdrowych zębów.
Największy grzech: Nie myjemy zębów
Jajka, kiełbasy, szynki, żurek, a potem baby, serniki i inne łakocie, do tego kawa, a nieraz i wino – na samą myśl cieknie ślinka. Właściwie w czasie świąt co chwilę coś podjadamy, jeśli nie we własnym domu to podczas odwiedzin u rodziny. Podjadamy i… zazwyczaj zapominamy o tym, by umyć zęby nawet po małym kawałku wielkanocnej baby. – Płytka nazębna tworzy się już 10 minut po posiłku. Ściśle przylega do powierzchni szkliwa i powoduje jego uszkodzenia. Dlatego podczas świąt, kiedy spożywamy duże ilości produktów zawierających szczególnie niebezpieczne dla zębów cukry powinniśmy myć zęby po każdym posiłku. Jeśli nie mamy możliwości wyszczotkowania zębów to alternatywą jest guma do żucia, którą powinniśmy żuć przez ok. 10 minut po posiłku – tłumaczy lek. stom. Bartosz Nowak z Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej PRODENTA w Gliwicach. Dr Nowak dodaje, by po zjedzonym posiłku w odwiedzinach nie czekać z wyszczotkowaniem zębów do casu powrotu do domu, bo będzie już za późno.
Jajko na wzmocnienie, a sernik na wybielanie
Nie wszystkie produkty jednak są szkodliwe dla naszych zębów. Jest spora grupa produktów, których spożycie wzmocni nasze szkliwo, a nawet wybieli zęby. Na świątecznym stole znajdziemy duże ilości jaj. I chociaż zawierają niebezpieczny dla zdrowia cholesterol to jednak dobrze wpływają na szkliwo naszych zębów. – Oprócz cholesterolu, jajka zawierają także dużo wapnia, z którego zbudowane są twarde tkanki zęba. Jajka to także witamina A, która zwiększa produkcję śliny. A jak wiemy, ślina jest głównym preparatem bakteriobójczym w naszej jamie ustnej. Ponadto żółtko jaja zawiera duże ilości witaminy D, która jest odpowiedzialna za prawidłową gospodarkę wapniofosforanową, a więc przyswajanie związków wapnia przez organizm i wbudowywanie ich w tkanki twarde zębów – mówi dr Nowak. Z kolei jedno z najsmaczniejszych świątecznych ciast, czyli sernik, poza tym, że także zawiera jeszcze więcej wapnia niż jajko, wybiela także zęby. Zawarte w nim składniki – zdaniem amerykańskich naukowców – pomagają także uchronić zęby przed nowymi przebarwieniami. – Mimo korzystnego wpływu tych produktów na szkliwo, po ich zjedzeniu także powinniśmy wyszczotkować zęby – przestrzega dr Nowak.
Zamiast kawy, do ciasta wypij herbatę lub mleko
Idziesz w odwiedziny i pierwsze co serwują gospodarze do ciasta to kawa? W zamian za nią poproś o słabą herbatę lub szklankę mleka. Czarna i zielona herbata są bogate we fluor, czyli kolejny pierwiastek niezbędny do prawidłowej budowy zębów. W jednej filiżance jest aż 0,3 mg fluoru. – Fluor najskuteczniej broni zęby przed próchnicą. Działa antybakteryjnie zmniejszając zdolności fermentacyjne bakterii tworzących kamień nazębny. Poza tym gorzka herbata rozcieńcza kwasy powstałe w jamie ustnej po posiłku – wyjaśnia stomatolog i dodaje, by jednak nie pić zbyt mocnej herbaty, gdyż wtedy na zębach może powstać ciemny osad. Dobrym rozwiązaniem jest picie herbaty angielskiej tzw. bawarki, czyli z dodatkiem mleka, co uchroni przed przebarwieniami.
Słowa kluczowe: jedzenie, Największy grzech, święta wielkanocne, wielkanoc, zęby, żywność