Nasze zdrowie w około 50% zależy od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30% od środowiska fizycznego i uwarunkować społecznych. Wśród czynników, od których uzależniony jest stan zdrowia społeczeństwa przeważa styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu wśród czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.
„Nadmiar cukru w diecie stanowi taką samą szkodliwość dla zdrowia, jak nałogowe palenie tytoniu” – powiedział Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej.
Niestety, na każdym kroku spotykamy się z przetworzoną żywnością oraz napojami zwierającymi (za)duże ilości cukru. Nawet produkty, które na pierwszy rzut oka nie są powszechnie kojarzone z wysoką zawartością cukru, jak np. nabiał, pieczywo czy musztarda, w rzeczywistości mogą zawierać duże jego ilości.
„Istnieją pokarmy, w przypadku nie mamy świadomości, że są dosładzane. Dlatego też zachęcam do tego, aby czytać etykiety na poszczególnych produktach” – dodaje Maciej Małecki prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością zachęcają do zastępowania cukru niskokalorycznymi substancjami słodzącymi i rekomendują zastępowanie nimi sacharozy.
„Sztuczne substancje słodzące stanowią absolutnie bezpieczną alternatywą dla cukrów prostych. Są słodkie w smaku, ale nie zawierają kalorii, przez co nie prowadzą do rozwoju otyłości i cukrzycy” – informuje Maciej Małecki.