– Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie” przyniesie wiele
korzyści producentom i przyczyni się do promocji tradycyjnych wyrobów – napisał Marek
Sawicki, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w liście adresowanym do organizatorów
programu „Doceń polskie”. Szef resortu rolnictwa od 2011 roku jest patronem honorowym
przedsięwzięcia promującego rodzimą żywność najwyższej jakości. 28 stycznia odbędzie
się jubileuszowa, piętnasta już, certyfikacja artykułów spożywczych biorących udział w
programie „Doceń polskie”.
Minister rolnictwa honorowym patronem kolejnej edycji programu „Doceń
polskie”
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął honorowym patronatem kolejną edycję Ogólnopolskiego
Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Cieszy mnie fakt realizacji przedsięwzięcia,
którego celem są działania promocyjne budujące określony wizerunek polskich producentów,
wytwarzających żywność wysokiej jakości. Jestem przekonany, że uczestnictwo w
programie „Doceń polskie” przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji
tradycyjnych wyrobów – napisał minister Marek Sawicki w liście adresowanym do twórców
przedsięwzięcia. Program powstał w 2011 roku i od tego czasu jego honorowym patronem jest
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem skierowanego do producentów żywności projektu jest
promowanie polskich artykułów spożywczych najwyższej jakości.
O godło „Doceń polskie” mogą ubiegać się wyłącznie wytwórcy oferujący artykuły posiadające
tzw. polski akcent, a więc powstające z rodzimych składników, w oparciu o tradycyjną
recepturę lub produkowane w naszym kraju. – Żywność, której pochodzenie zostanie pozytywnie
zweryfikowane, jest oceniana podczas odbywających się co kwartał audytów. W trakcie certyfikacji
Loża Ekspertów bada z osobna każdy wybór biorący udział w programie i przyznaje mu punkty w
skali 1-10. Ocenie podlegają: smak, wygląd oraz stosunek jakości produktu do jego ceny. Godło
otrzymują wyłącznie te artykuły spożywcze, które uzyskają min. 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi
notami jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT – wyjaśnia Marek Bielski, twórca
Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Lożę Ekspertów tworzą specjaliści z długoletnim doświadczeniem technicznym w branży
spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Jednym z członków Loży jest także przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– O przyznaniu certyfikatu decydują wyłącznie noty Loży Ekspertów; godło nie jest nadawane
przypadkowym wyrobom. Certyfikat jest aktualny przez 24 miesiące. Po upływie tego okresu
producent, który nadal chce promować nim nagrodzone wyroby, jest zobowiązany ponownie
dostarczyć żywność do oceny. Dzięki temu eksperci mogą się przekonać, czy wytwórca zachował
bardzo wysoką jakość i w dalszym ciągu zasługuje na wyróżnienie. Taki sposób oceny to wyraz
naszej odpowiedzialności wobec konsumentów, którzy podczas zakupów kierują się godłem „Doceń
polskie”. To również jeden z elementów budowania wiarygodności certyfikatu, cieszącego się coraz
większym prestiżem wśród producentów – przekonuje Marek Bielski.
Dotychczas, w ramach programu promocyjnego „Doceń polskie”, odbyło się czternaście audytów
wyrobów spożywczych. Certyfikat otrzymało m.in. pieczywo, nabiał, słodycze, napoje (w tym
alkohole), mięsa, przetwory, warzywa i owoce oraz dania gotowe. Wśród nagrodzonych produktów
są także wyroby marki własnej. Zdobyciem godła „Doceń polskie” za artykuły ze swojej oferty
mogą pochwalić się uznane, ogólnopolskie przedsiębiorstwa i sieci handlowe, jak również małe
firmy o zasięgu lokalnym.
Najbliższy audyt żywności będzie miał miejsce 28 stycznia w Krakowie. Dotychczas swoje
wyroby do oceny zgłosili producenci z 13 województw. Firmy zainteresowane udziałem w
programie mogą jeszcze przesyłać zgłoszenia swoich produktów.
Słowa kluczowe: doceń polskie, patron, program