Sylwester to doskonały czas by spotkać się w gronie przyjaciół, zjeść wspólnie coś
pysznego, a potem bawić się do białego rana. Jeśli planujemy imprezę we własnym
domu, warto zadbać o specjalne, sylwestrowe menu – szybkie i proste w przygotowaniu,
zachwycające smakiem oraz wyglądem. Firma Franke proponuje Kompletne Menu, od
przystawki po deser, a wszystko w ciągu niecałej godziny.
Kompletne Menu to jeden z programów automatycznych, dostępnych w wybranych
piekarnikach Franke, który umożliwia przygotowanie czterodaniowego posiłku, w ciągu
zaledwie godziny, z gwarancją idealnego efektu każdego z dań. Wystarczy włożyć
równocześnie wszystkie potrawy do zimnego piekarnika, a pieczenie odbywa się na
poszczególnych poziomach pojemnego wnętrza, skonstruowanego w taki sposób,
że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą.
W zależności od wybranego modelu naszego piekarnika, Kompletne Menu obejmuje 3 lub 4
poziomy pieczenia i jest w pełni zautomatyzowane lub prowadzi użytkownika krok po kroku.
Istnieje możliwość wyboru dań mięsnych, rybnych lub menu złożonego z czterech rodzajów
pizzy (w tym wypadku pieczenie zajmuje zaledwie 13 minut). Program Kompletne Menu to
oszczędność czasu i mniejsze zużycie energii. Dzięki najwyższej jakości pracy piekarnika
zawsze otrzymujemy znakomite efekty każdego wypieku i możemy cieszyć się ze spotkania
z przyjaciółmi bez konieczności ciągłego nadzorowania procesu pieczenia.
Przykładowe Kompletne Menu z bezpłatnej aplikacji Franke myMenu:
-Przystawka: nadziewane papryczki
-Pierwsze danie: papardelle i cukinie
-Danie główne: tęczowa pieczeń cielęca
-Deser: pudding z ricotty i cynamonu
Daj się porwać sylwestrowej zabawie. Resztą zajmie się piekarnik!
Przepis na danie główne – tęczowa pieczeń cielęca- dla 8 osób:
Składniki:
-cielęcina pokrojona w plastry – ok. 1200 g
-jaja – 4
-masło- 65 g
-mleko- do smaku
-natka pietruszki – 70 g
-oliwa z oliwek – do smaku
– szałwia i rozmaryn – do smaku
-szynka gotowana – 350 g
– sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
1. Utłucz plastry mięsa, a krawędzie wyrównaj nożem, tak aby były takie same; odcięte
skrawki ułóż na wierzchu i przykryj gotowaną szynką.
2. Umyj i drobno posiekaj pietruszkę. Jajka wbij do miski, dodaj pietruszkę, 2 łyżki
mleka, starty ser oraz sól i pieprz, całość delikatnie wymieszaj.
3. Przygotowaną masę wlej na patelnię, podsmażaj na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
aż masa zgęstnieje, wtedy przerzuć omlet na drugą stronę; po usmażeniu, pozostaw
do ostygnięcia.
4. Umieść omlet na szynce, uprzednio położonej na plastrach cielęciny, zawiń w
ruloniki i zabezpiecz całość, umieszczając kilka liści szałwii i rozmarynu pomiędzy
wykałaczką a mięsem.
5. Dopraw solą i pieprzem, umieść pieczeń w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z
oliwek i umieść na wierzchu kilka kawałków masła. Włóż do piekarnika.
Więcej przepisów z Kompletnego Menu znajduje się w aplikacji Franke myMenu.
Na zdjęciu:
Piekarnik Crystal Black CR 981 M BM M DCT: 4 799 zł
Więcej informacji o produktach i marce Franke znajduje się na: www.franke.pl
Słowa kluczowe: franke, nowy rok, piekarnik