Kasza jęczmienna mazurska jest jedną z najpopularniejszych polskich kasz jęczmiennych. Od wieków stanowi też istotny składnik wielu tradycyjnych potraw w różnych regionach kraju.
Kasza Jęczmienna Mazurska Halina to doskonały produkt dla miłośników dań wpisujących się w menu klasycznej kuchni staropolskiej. Walory smakowe i wartości odżywcze kaszy jęczmiennej sprawiają, że cieszy się ona coraz większym powodzeniem, także wśród konsumentów preferujących zbilansowane, świadome odżywianie.
Kasza Jęczmienna Mazurska marki Halina produkowana z najwyższej jakości jęczmienia, charakteryzuje się naturalnym aromatem, delikatnym smakiem oraz jasno brązową barwą. Podczas gotowania dwukrotnie zwiększa swoją objętość. Prawidłowo przyrządzona zachowuje sypkość i sprężystość.
Kasza Jęczmienna Mazurska Halina jest sycącym uzupełnieniem potraw na bazie mięs i warzyw oraz zup. Doskonale komponuje się z sosami, mlekiem czy jogurtem. Smakuje wyśmienicie podana zaraz po ugotowaniu oraz odgrzana następnego dnia. Podczas świąt Bożego Narodzenia jest niezastąpionym składnikiem wyśmienitych farszów.
Producent: Sawex Foods Sp. z o.o.
Produkt: Kasza Jęczmienna Mazurska Halina
Gramatura: 400 g
Cena det.: ok. 3,00 zł
Więcej informacji udziela:
Olga Kowalska
Kolterman Media Communications
kom. 505 14 14 19
tel. 22 392 06 22
PRZEPIS
Kasza jęczmienna a la bosman
Składniki:
3 saszetki Kaszy Jęczmiennej Mazurskiej Halina, 3 dag tłuszczu, 15 dag boczku wędzonego, 10 dag cebuli, 5 dag keczupu, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Kaszę ugotować na sypko, obrać cebulę i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić, następnie dodać cebulkę, podsmażyć i połączyć z kaszą. Przyprawić do smaku, dodać keczup i chwilę dusić. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiec. Smacznego!
Słowa kluczowe: Halina, kasza, marka, mazury, smaki, tradycja