Komes Porter Bałtycki z Browaru Fortuna z Miłosławia zdobył Złoty Medal na konkursie European Beer Star 2013 w Bawarii – najbardziej prestiżowym i największym konkursie piwnym w Europie i trzecim najważniejszym na świecie.
Komes Porter Bałtycki został uznany na konkursie European Beer Star 2013 za najlepsze piwo w kategorii Porterów Bałtyckich. Jest to potwierdzenie jego wyróżniającego smaku, który jest rezultatem użycia przez Browar Fortuna najwyższej jakości surowców, wykorzystania tradycyjnych metod warzenia piwa i jego wielomiesięcznego leżakowania. Ceremonia wręczenia nagród odbyła się 18 września w Monachium podczas targów piwowarskich Drinktec.
W tegorocznym konkursie European Beer Star o tytuł najlepszych złotych trunków walczyła rekordowa liczba piw, aż 1512 piw, z 40 krajów, z wszystkich kontynentów. Piwa oceniał panel 102 ekspertów składający się z piwowarów, piwnych sommelierów i wyselekcjonowanych piwnych znawców. Sędziowie oceniali cechy sensoryczne piwa jak: kolor, zapach, pianę i smak. Ocena odbywała się na zasadzie ślepych testów, oceniający znali jedynie typ piwa, ale nie jego markę.
„Ta nagroda ma dla nas wyjątkowe znaczenie.” – tłumaczy Krzysztof Panek, Prezes Zarządu Browaru Fortuna z Miłosławia. „Złoty medal dla naszego Komesa Portera Bałtyckiego przyznany przez uznanych, światowych piwnych ekspertów jest dowodem na to, że nasza filozofia warzenia specjalności opierająca się na wykorzystaniu surowców najwyższej jakości, stosowaniu rzemieślniczych metod produkcji, takich jak samodzielne prażenie słodu czy otwarta fermentacja jest słuszna. Oczywiście warzenie dobrego portera wymaga nie tylko najwyższej jakości surowców, ale przede wszystkim kunsztu i, zaangażowania piwowarów oraz czasu. Nasz porter powstawał przez prawie rok. ”.
Piwni eksperci uznali, że Komes Porter Bałtycki w najwyższym stopniu reprezentuje najlepsze cechy stylu Porter Bałtycki. Styl ten powstał na początku XVII wieku w krajach nadbałtyckich. Komes Porter to ciemne, mocne piwo dolnej fermentacji, o zawartości alkoholu 9% i ekstrakcie wagowym 21%. Jest warzony w tradycyjnych otwartych kadziach, z użyciem składników przygotowywanych w samym browarze, jak palony słód. Długie, wielomiesięczne leżakowanie sprawia, że Komes Porter nabiera charakteru i osiągną pełnie swojej złożonej natury. Komes Porter charakteryzuje się wytrawnym smakiem, aromatem palonego ziarna, połączonym z nutami czekoladowymi i kawowymi.
To już kolejne z rzędu zwycięstwo piw z Browaru Fortuna w prestiżowych konkursach w kraju i zagranicą w tym roku. Podczas tegorocznych Chmielaków Krasnostawskich piwo Fortuna Miodowe zdobyło złoty medal w kategorii piw miodowych i została uznane za Najlepsze piwo z browaru regionalnego w Polsce.
Browar Fortuna w Miłosławiu – Warzymy specjalności od 1889 roku
Obecny browar w Miłosławiu został wybudowany w 1889 roku jako ukoronowanie wielowiekowych tradycji piwowarskich w regionie. Browar Fortuna to niewielki browar, położony w Wielkopolsce, w miejscowości Miłosław, Roczne browar warzy tyle piwa ile największe koncerny w jeden dzień.
Browar Fortuna jako jeden z nielicznych browarów w kraju i Europie warzy swoje piwa metoda otwartej fermentacji w otwartych kadziach fermentacyjnych, w sposób jak było dawniej warzone piwo. Piwo po dodaniu drożdży fermentuje w nich tak, jak chciała natura: bez sztucznego przyspieszania, bez poddawania ciśnieniu czy temperaturze. Dzięki temu drożdże są u nas szczęśliwsze, nie stresują się, mają idealne warunki do rozwoju i w efekcie dają niepowtarzalny, świeży smak i bogaty aromat. Piwa z Browaru Fortuna warzy się z naturalnych składników, przy czym niektóre z nich przygotowuje się na miejscu np. palony słód.
W skład portfolio browaru Fortuna wchodzą takie marki jak: Fortuna Czarne, Fortuna Wiśniowe, Fortuna Miodowe, Miłosław Pilzner, Miłosław Pszeniczne, Miłosław Koźlak, Miłosław Niefiltrowane, Miłosław Marcowe oraz Komes Porter, Komes Podwójny i Potrójny.
www.browarfortuna.pl, Facebook: BrowarFortuna, You Tube: kanał Browar Fortuna
KOMES. Czas to jego najcenniejszy składnik.
Piwa Komes są warzone bardzo pracochłonnymi metodami. W skład linii Komes wchodzą piwa fermentujące w otwartych kadziach, fermentujące w butelce oraz długo leżakujące: ponad 21 tygodni. To jedyna taka linia piw na polskim rynku. Jest to piwo, które wytrzymuje porównanie z najlepszymi złożonymi piwami specjalnymi lub służy jako alternatywa dla wieczornej szklanki whisky, kieliszka wina czy koniaku, ponieważ oferuje równoważne doznania.
Smak i aromat Komesa zmienia się z czasem, aż do chwili otwarcia butelki. Przez 18 miesięcy charakter tego piwa zmienia się od świeżego do złożonego i wytrawnego. To konsument może zdecydować, jakie cechy sensoryczne Komesa najbardziej mu odpowiadają i otworzyć go w konkretnym momencie od rozlewu.
Komes Porter Bałtycki to dobrze zrównoważone, ciemne mocne piwo o zdecydowanym smaku. Powolna fermentacja w niskiej temperaturze w otwartych kadziach oraz długie, przynajmniej 21- tygodniowe leżakowanie pozwoliły piwu nabrać charakteru i osiągnąć pełnię swej złożonej natury.
Komes Podwójny to ciemne, mocne piwo fermentowane drożdżami tzw. górnej fermentacji. Taki sposób fermentacji w otwartych kadziach, duża ilość fermentującego ekstraktu oraz zastosowanie ciemnych słodów dają w efekcie piwo o znacznej mocy, które cieszy podniebienie pełnym, wyrazistym, zbożowo-owocowym smakiem, dopełnionym delikatną goryczką.
Komes Potrójny to pełno słodowe piwo, chmielone w otwartych kadziach fermentacyjnych odmianą „Styrian Golding”. Cieszy podniebienie mocno słodowym, treściwym smakiem i wyrazistym, chmielowym aromatem z nutą owocową. Wspaniały aromat, idealnie zrównoważony smak, zastosowanie pracochłonnej metody powtórnej fermentacji w butelce sprawiają, że piwo to nie ma swojego odpowiednika na polskim rynku.
Słowa kluczowe: komes, mocne, piwo, Porter Bałtycki, rynek, Styrian Golding