„Doceń polskie” – to wyrażenie, którym mogą posługiwać się zwolennicy patriotyzmu konsumenckiego, a jednocześnie nazwa programu promującego rodzimą żywność wysokiej jakości. W ramach tego przedsięwzięcia 10 lipca odbędzie się dziewiąty już audyt, podczas którego eksperci przyznają godło „Doceń polskie” wyróżniającym się artykułom spożywczym polskich producentów.
„Doceń polskie” po raz dziewiąty
Zdarza się, że sięgamy po żywność nie mając świadomości kto ją wytworzył i skąd ona pochodzi. Po prostu, wybieramy określone towary, bo znamy ich smak i jesteśmy do nich przyzwyczajeni. Z kulinarnych nawyków rezygnować nie trzeba, jednak zakupom (zwłaszcza tym spożywczym) warto poświęcić nieco więcej uwagi, by wyborów dokonywać świadomie. Zanim wyrób trafi do koszyka sprawdźmy m.in. jego skład, datę przydatności do spożycia oraz producenta. Dzięki temu przekonamy się chociażby czy mamy do czynienia z artykułem spożywczym pochodzącym z Polski.
Czy zawsze należy wybierać produkty z oferty rodzimych firm? Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Pewne jest natomiast, że istnieje sporo argumentów przemawiających na korzyść wytworów naszych przedsiębiorstw. Przypomnijmy kilka najczęściej przytaczanych.
Pierwszym działającym na korzyść oferty rodzimych zakładów wytwórczych jest troska o środowisko i szeroko pojęta ekologia. W tym kontekście trzeba mieć na uwadze dystans dzielący producenta od ostatecznego odbiorcy. Przydatny będzie tu termin „żywnościokilometry” (Food miles), który określa drogę, jaką żywność pokonuje z pola/sadu na nasze stoły. Im mniejsza jest ta odległość, tym lepiej. Oznacza to bowiem, że wyroby spożywcze nie mają za sobą długiej podróży. To istotne zwłaszcza w kontekście transportu szybko psujących się warzyw i owoców. Zamiast sięgać po importowane dary natury, wystarczy skorzystać z rodzimych, sezonowych płodów rolnych, które urosły w naszej okolicy. Zimą mamy co prawda ograniczone możliwości, ale latem i jesienią, gdy świeżych plonów jest w bród trzeba się nimi cieszyć. Zajadanie się nimi to nie tylko czysta przyjemność, ale też sposób wspierania lokalnych producentów.
Wybieranie polskich specjałów ma bowiem znaczenie także z gospodarczego punktu widzenia, gdyż kupowanie rodzimych wyrobów trzeba traktować jako wkład w rozwój naszych przedsiębiorców. Dochód, jaki uzyskują oni ze swojej działalności wraca do narodowego budżetu choćby przez płacone przez nich podatki.
Naszymi kulinarnymi tradycjami powinniśmy się chwalić. A mamy z czego być dumni!
O tym, jak ciekawa jest oferta polskich wytwórców żywności można przekonać się także sprawą Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Celem tego przedsięwzięcia jest promocja rodzimej żywności wysokiej jakości.
Słowa kluczowe: doceń polskie, konsumpcja, Ogólnopolski Program Promocyjny, partiotyzm, świadomość, świadomość konsumentów