Ze względu na obecność mięsa i oryginalne, pikantne smaki, meksykańskie potrawy szybko znalazły zwolenników wśród Polaków. Jednogarnkowe danie, jakim jest potrawka meksykańska, to propozycja dla wielbicieli ostrych dań, które można podać na różne sposoby. Z tortillą, tacos lub z ugotowanym ryżem – zawsze smakuje wybornie.
Oto przepis na pyszne, mięsne danie w meksykańskim stylu:
× 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
× 2 cebule
× 2 puszki Sałatki meksykańskiej Dawtona
× 1 puszka Pomidorów krojonych bez skórki Dawtona
× 4 ząbki czosnku
× papryka czerwona
× ostra papryka (chilli lub jalapeno)
× sól i pieprz ziołowy
× oliwa z oliwek
Mięso, cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek podsmażyć na oliwie do zrumienienia. Podlać 2 szklankami wody i dusić na małym ogniu do zredukowania. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i chilli, a następnie podsmażyć całość. Na koniec dorzucić odsączoną mieszankę Sałatka Meksykańska Dawtona i po kilku minutach Krojone pomidory Dawtona. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Podawać z gotowanym ryżem lub tacos.
Słowa kluczowe: dawtona, Ognista uczta, oliwa z oliwek, potrawka meksykańska, ryż