Wielkimi krokami zbliża się długi weekend majowy, trzymając, kciuki za dobra pogodę, warto zastanowić się jak miło spędzić ten wolny czas. Majówka to okres, w którym chętnie podróżujemy, większość z nas, spędza go jednak w gronie najbliższych, rozkoszując się urokami wiosny we własnym ogrodzie, pałaszując przy tym smaczne i kolorowe posiłki na świeżym powietrzu.
Znakomitym pomysłem na majowy obiad dietetyczny kurczak lub ryba. Zdrowym dodatkiem do nich będą wiosenne warzywa: marchewka, brokuł, kalafior czy młode ziemniaki. Dla dodania smaku możemy przyprawić kurczaka świeżymi ziołami – posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub pietruszką. Potrawę możemy z powodzeniem przyrządzić w naczyniu żaroodpornym marki Termisil z systemem Grill & Drop. Innowacyjna technologia zastosowania kropli szklanych w pokrywie daje efekt równomiernego nawilżenia potrawy. W połączeniu z ryflami szklanymi na dnie naczynia, przygotowywany posiłek nie przywiera do dna naczynia. Taki system wymusza obieg pary wodnej i aromatu. W efekcie przyrządzona potrawa zachowuje soczysty smak i niepowtarzalny aromat. Przygotowaną w naczyniu żaroodpornym G&D potrawę, możemy postawić na stole zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Dzięki temu potrawa dłużej zachowa swoją temperaturę, a my zaoszczędzimy dodatkowo czas.
Naczynia ze szkła borokrzemowego TERMISIL są wyjątkowo odporne na różnicę temperatur od -50°C do + 500°C. Dlatego też można je bez obaw używać w lodówce, zamrażarce, w kuchence mikrofalowej oraz w piekarniku, a także bezpośrednio można w nim serwować potrawę na stół. Naczynia ze szkła idealnie nadają się dla niemowląt, dzieci oraz dla alergików bo materiał, ten nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie absorbuje zapachów. Zachowuje swoje właściwości również przy myciu w zmywarce. Poza tym w pełni nadaje się do recyklingu.
Po obiedzie możemy spokojnie zapaść w słodką, popołudniową drzemkę na leżaku lub hamaku. Taki odpoczynek na świeżym powietrzu pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Doda nam energii i sił.
Naczynie żaroodporne z systemem Grill&Drop dostępne jest w trzech kształtach: okrągłym, owalnym i prostokątnym. Pojemność waha się od 1 l do 5,1 l.
Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na grillowane udka z warzywami.
Marynata:
- 6-8 udek kurczaka
- łyżka sosu piri piri
- 2 łyżki siekanego świeżego oregano
- szczypta sosu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego oraz sosu Worcester (ilość w zależności od upodobań)
- 6 ząbków czosnku (dokładnie posiekane lub wyciśnięte)
- ok. 1/3 szklanki oliwy
Warzywa:
- papryka czerwona
- 2 pomidory
- 4 ząbki czosnku (obrane lecz w całości)
- cukinia średniej wielkości
- 2 cebule
- 1/2 szklanki czerwonego wina
Sposób przygotowania:
Kurczaka nacinamy delikatnie (aby przyprawy mogły dostać się do środka mięsa) i łączymy je z pozostałymi składnikami marynaty. Odkładamy, pod przykryciem, na parę dobrych godzin lub na całą noc. Po tym czasie na patelnię wrzucamy mięso (wraz z marynatą). Kilka minut smażymy na wysokim ogniu. W tym czasie paprykę kroimy na paseczki, cukinię na talarki, a cebule na ćwiartki. Z pomidorów zdejmujemy skórę. Wyjmujemy udka i zostawiamy samą marynatę. Do niej wrzucamy warzywa (bez pomidorów) i podlewamy winem. Dusimy ok. 10min (będą dochodzić w piekarniku). Po tym czasie przekładamy je z płynem do żaroodpornego naczynia Grill & Drop marki TERMISIL. Na to układamy kurczaka i kawałki pomidorów. Grillujemy, aż mięso ładnie się zarumieni i w środku nie będzie surowe.
Na wierzch posypujemy kawałki sera i podpiekamy kilka minut.
SMACZNEGO!
Słowa kluczowe: kurczak, majówka, termisil