Wszyscy miłośnicy bursztynowego napoju w Polsce mogą jeszcze zgłaszać wyprodukowane przez siebie piwa do tegorocznego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu.
Autor zwycięskiej receptury, Grand Championa Birofilia, będzie mógł uwarzyć swoje piwo domowe w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali kilka tysięcy razy
większej. Wszystkie koszty produkcji pokryje Grupa Żywiec a piwo trafi na półki sklepowe w całej Polsce 6 grudnia.
Warszawa, 3. kwietnia 2012 r.
W Konkursie Piw Domowych Birofilia 2012 (www.festiwal-birofilia.pl) jurorzy będą oceniać piwa w dziesięciu stylach: Bitter, Dry stout, Pils niemiecki, Witbier,
Hefeweizen, California Common, Amerykańskie IPA, Rauchbock, Belgijskie Ciemne Mocne Ale i Barleywine. Żeby zakwalifikować się do konkursu należy do 7 czerwca br.
zgłosić uwarzone przez siebie piwa. Na stronie Festiwalu www.festiwal-birofilia.pl oraz na fanpage’u Festiwalu Birofilia na Facebooku dostępny jest kalendarz
umożliwiający sprawdzenie ile czasu potrzeba na uwarzenie trunku w danym stylu piwnym. Piwowarzy, którzy chcą zgłosić piwo w stylu Amerykańskie IPA powinni
rozpocząć warzenie najpóźniej 14. kwietnia, Witbier -21. kwietnia, Bitter – 28. kwietnia, a Hefeweizen – 5. maja. Kalendarz pomaga nie tylko wybrać kategorie,
ale również ustawić przypomnienia informujące o zbliżającym się terminie rozpoczęcia warzenia.
„Zachęcamy wszystkich początkujących jak i doświadczonych piwowarów do sprawdzenia swoich umiejętności w największym tego typu konkursie w Europie. Zwycięzcę poznamy
16 czerwca w czasie Festiwalu Birofilia w Żywcu.” – mówi Katarzyna Antoniszewska zajmująca się w Grupie Żywiec organizacją Festiwalu.
Piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych przed 7 czerwca oceni kilkunastoosobowe, międzynarodowe jury i w każdej z 10. kategorii wybierze zwycięzcę.
A spośród dziesięciu najlepszych wyłoniony zostanie Grand Championa Birofilia 2012. W zeszłym roku o najwyższy tytuł walczyło 200 piw, zgłoszonych przez 88 piwowarów
domowych z całej Polski (w 2010 r. zgłoszono -177 piw; w 2009 r. – 134 piwa). Piwowarzy domowi rywalizują o prestiżową nagrodę – możliwość uwarzenia piwa według
własnej receptury w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Pierwszym piwowarem domowym, który warzył swoje piwo w Cieszynie został Jan Krysiak z Chorzowa.
Piwo, pod nazwą Bracki Koźlak Dubeltowy, zostało wprowadzone do sprzedaży 6 grudnia 2009 r. Kolejnym zwycięzcą była kobieta – Dorota Chrapek z Pogwizdowa,
a jej Pale Ale Belgijskie uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie trafiło do sklepów 6 grudnia 2010 roku. W ubiegłym roku Brackiego Grand Championa Birofilia
2011 wraz z cieszyńskimi mistrzami piwowarstwa uwarzył Jana Szała z Poznania. Najlepsze piwo roku wybrane w czerwcu – Grand Champion Birofilia 2012 –
pojawi się w sprzedaży 6. grudnia 2012 r. Wszystkie informacje nt. Konkursu Piw Domowych oraz Festiwalu Birofilia na stronie www.festiwal-birofilia.pl
Słowa kluczowe: Brawar Zamkowy w Cieszynie, cieszyn, konkurs, napój, piwo, piwo domowe, żywiec