Lecznicze właściwości czosnku są znane od tysięcy lat, natomiast jego niezwykłe walory smakowe i sposób, w jaki podkreśla smak dań sprawiają, że czosnek jest z powodzeniem wykorzystywany do potraw nie tylko kuchni polskiej. Kruchość, delikatność i brak charakterystycznego zapachu czosnku konserwowego Dawtona powodują, że można go chrupać jako przekąskę lub podawać w koreczkach czy dipach.
Czosnek pochodzi z Azji i już tysiące lat temu był wykorzystywany w medycynie naturalnej oraz kuchni wielu krajów. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, często jest stosowany, jako naturalny antybiotyk i składnik leków podnoszących odporność. Zawiera wiele składników mineralnych takich jak potas, magnez, sód, żelazo czy wapń oraz obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Oprócz zbawiennych właściwości leczniczych, czosnek nadaje wielu potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Używany jest jako niezastąpiony dodatek do szpinaku, sosów, mięs, a także do marynowania lub kiszenia np. ogórków. Proces marynowania zmienia jego smak na bardziej subtelny, mniej ostry a charakterystyczny, mocny aromat świeżego czosnku zostaje zneutralizowany. Pojedyncze ząbki czosnku konserwowego firmy Dawtona zmieniają się w chrupiącą, delikatną przekąskę na jeden kęs. W ofercie Dawtony znajdziemy aż 3 propozycje czosnku marynowanego – Czosnek w oleju, Czosnek konserwowy oraz Czosnek z ziołami z dodatkiem jałowca, gorczycy i estragonu, co nadaje mu delikatny, ziołowy aromat.
Czosnek konserwowy pokrojony na plasterki możemy dodać do sosu czy dipu podawanego do mięs, wędlin czy pieczeni. Można nim również udekorować potrawy. Czosnek wciśnięty do zupy subtelnie podkreśli jej smak, natomiast podany ze śledziami znakomicie je skontrastuje. Warto również wykorzystać czosnek konserwowy pokrojony w słupki lub połówki jako jeden z dodatków do roladek wieprzowych lub drobiowych – razem z papryką, cebulą i ogórkiem konserwowym stworzą idealną kompozycję smakową. Ząbek wkrojony do sałatek zaostrza ich aromat. Marynowany czosnek świetnie sprawdza się również jako składnik koreczków, bądź samodzielna przystawka. Może być składnikiem tzw. zimnej płyty, czyli przekąsek przygotowywanych na przyjęcie. Wraz z deską serów, wędlin i owoców tj. winogrona, gruszki czy kawałki melona stworzą smakowity zestaw przystawek.
Czosnek marynowany jest delikatny w smaku, w odróżnieniu od czosnku surowego nie ma charakterystycznego silnego zapachu, dlatego można go stosować do sałatek, kanapek, na domową pizzę lub jako dodatek do grillowanych bądź pieczonych mięs. Doskonale podkreśli smak sałatki śledziowej, sosów, dipów i zup kremów. Marynowany czosnek od Dawtony jest także niezastąpiony podczas szykowania szybkich przekąsek czy dodatków do dań głównych.
Czosnek w oleju Dawtona
Skład: czosnek, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól olej roślinny, przyprawy (zawierają gorczycę), kwas askorbinowy – przeciwutleniacz
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 90 kcal; białko – 0,4 g; węglowodany – 22 g; tłuszcz – 0,1 g;
Masa netto [g]: 230
Masa netto po odsączeniu [g]: 140
Cena [zł]: 2,97
Czosnek konserwowy Dawtona
Skład: woda, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, sól, olej roślinny, mieszanka ziołowa, kwas askorbinowy – przeciwutleniacz
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 90 kcal; białko – 0,4 g; węglowodany – 22 g; tłuszcz – 0,1 g;
Masa netto [g]: 230
Masa netto po odsączeniu [g]: 140
Cena [zł]: 2,97
Czosnek z ziołami Dawtona
Skład: czosnek, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, mieszanka ziół (owoc jałowca, estragon), przyprawy (zawierają gorczycę), kwas askorbinowy – przeciwutleniacz
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 90 kcal; białko – 0,4 g; węglowodany – 22 g; tłuszcz – 0,1 g;
Masa netto [g]: 230
Masa netto po odsączeniu [g]: 140
Cena [zł]: 2,97
Słowa kluczowe: Czosnek w oleju, ZPOW DAWTONA