Już od 7 listopada wszyscy miłośnicy tego trunku będą mieli okazję zakosztować w dopiero co odkrywanych w Polsce winach hiszpańskich, m.in. Rioja lub Barceliño. Tak jak w przypadku win włoskich oraz francuskich, owoce pracy winiarzy z Katalonii oraz Kraju Basków będą oferowane w niezwykle korzystnych cenach. Wina po raz kolejny zostały dobrane w taki sposób, by sprostać gustom zarówno koneserów, jak i tych, którzy rozpoczynają przygodę ze sztuką winnej degustacji. Zapraszamy do wspólnego poznawania smaków i aromatów hiszpańskich win, które mogą stanowić również wspaniałe uzupełnienie potraw. Warto zatem dowiedzieć się, co i do czego pić, by wrażenia smakowe były jak najlepsze. Pomocne będą tu wskazówki sommeliera Michała Jancika – dwukrotnego Mistrza Polski Sommelierów.
Salud!
***
Hiszpański temperament
Cava Brut “Amorany Gran Cuveé” (29,99 pln/0,75l) jest wytrawnym winem musującym, które powstaje
z odmian winorośli Macabeo, Xarello i Parellada. Produkowane jest w północnej Hiszpanii. Dzięki lokalizacji geograficznej regionu, wino jest orzeźwiające i posiada wyraźną kwasowość. Wytwarzanie Cavy podlega ścisłej kontroli urzędowej. Tylko w przypadku zachowania odpowiedniej technologii produkcji winiarz uzyskuje prawo do umieszczenia na etykiecie zastrzeżonej nazwy regionu. Kluczowym etapem powstawania jest wtórna fermentacja butelkowa, podczas której w butelce powstaje ciśnienie rzędu 6 atmosfer.
Nota sommelierska: Smak Cavy to połączenie orzeźwiającej kwasowości, wyraźnego aromatu i przyjemnego, silnego musowania. Zapach wina jest mineralno – owocowy, wyczuwalny od razu po nalaniu do kieliszka; wyraźnie pachną dojrzałe jabłka i ananas. Musowanie w ustach przyjemnie współgra z kwasowością i rozgrzewającym alkoholem. Wino jest zrównoważone i świeże. Zalecane jest stosowanie smukłych kieliszków, o zwężających się ku górze ściankach, pozwalających na lepszą koncentrację aromatów.
Sugestie podania: Cava polecana jest na wszelkiego rodzaju uroczyste toasty. Dobrze pasuje do potraw rybnych (łosoś, sandacz, sum). Jako danie przykładowe proponuje się duszonego łososia w aromacie anyżu z gotowaną fasolką szparagową oraz dzikim ryżem.
***
Barceliño „Criado en barrica” 2009 (14,99 pln/0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem produkowanym zaledwie 40 km od Barcelony. To wino odzwierciedla nowoczesny, śródziemnomorski styl życia. Poczujmy się jak w Barcelonie, pijąc wino skomponowane z odmian Tempranillo
i Garnacha, które przez 3 miesiące dojrzewało w amerykańskich baryłkach.
Nota sommelierska: Barwa rubinowoczerwona z purpurowymi refleksami. Zapach wina po nalaniu do kieliszka jest wyraźny i przyjemny, po zamieszaniu winem w kieliszku ulega intensyfikacji. W trakcie napowietrzania wino zyskuje na jakości aromatów. Pojawiają się wówczas wiśnie, maliny i jeżyny oraz towarzyszące nuty ciepłego drewna, słomy i wanilii. W ustach kwasowość jest umiarkowana, alkohol ciepły, a garbniki miękkie i przyjemne. W smaku wyczuwalne są suszone śliwki, wanilia i dżem wiśniowy. Wino pozostawia przyjemny posmak suszonych owoców.
Sugestie podania: Wino wybitnie pasujące do smakowitych pikantnych potraw. Odpowiednie będą do niego lubiane w Hiszpanii i nie tylko, podsuszane wędliny oraz mięso królicze i jagnięce.
***
Rioja „Saxa Loquuntur Uno” 2009 (24,99 pln/0,75l) jest czerwonym winem wytrawnym. Pochodzi z regionu Rioja znanego
z produkcji wina już od czasów rzymskich, jakkolwiek pierwsze regulacje prawa winiarskiego pochodzą z wieku XV. Nastąpił wówczas rozwój winnic, które powstawały przy klasztorach obsługujących pielgrzymów udających się do Santiago de Compostella. Rioja w roku 1926, jako pierwszy hiszpański region, otrzymała klasę jakości Denominacion de Origen. Określono wówczas granice regionu, dozwolone odmiany winorośli, maksymalną wydajność oraz dopuszczalny poziom alkoholu.
W 1991 znowu jako pierwszy region Hiszpanii, Rioja uzyskała podwyższenie oficjalnej kategorii jakościowej na D.O.C. (Denominación de Origen Calificada). Ugruntowano tym samym jej pozycję jako najbardziej prestiżowego regionu winiarskiego w kraju.
Nota sommelierska: Barwa wina jest czerwonopurpurowa, z przebłyskami wskazującymi na względną młodość. Zarówno w nosie, jak i w ustach wyczuwalne są aromaty owocowo-przemysłowe, ulegające rozwojowi w trakcie napowietrzania wina w kieliszku. Poczuć można tutaj dym, tytoń, mokre drewno, dojrzałe owoce leśne. W smaku – łagodna kwasowość, miękkie i aksamitne garbniki. Wino jest średnio ciężkie, łatwe do picia; nadaje się również do dłuższej medytacji nad złożonością jego aromatów. Może być przechowywane do 4 lat.
Sugestie podania: Polecane do każdego obiadu, w trakcie którego podana zostanie sztuka mięsa z warzywami z grilla. Pasuje również do uroczystej kolacji z polędwicą lub dziczyzną w roli dania głównego. Wino można podać do twardych serów i długo dojrzewających wędlin w towarzystwie oliwek, grillowanej papryki i bakłażana.
***
Priorat Crianza „Vinya Carles” 2007 (19,99 pln/0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem. W regionie Priorat obsadzone winoroślą jest jedynie 1400 hektarów. To obszar o surowym, suchym klimacie
i specyficznym podłożu, na które składa się wulkaniczna gleba, łupki i kwarc. Region ten nawadniany jest przez dopływ Ebro, rzekę Siurana. Cechy klimatu i gleby mają zasadniczy wpływ na jakość lokalnych win. Dzięki wytrwałej pracy winiarzy w 1975 roku region uzyskał klasę D.O. a w 2000 roku D.O.C. (Denominació d’Origen Qualificada). Konsekwencja w utrzymaniu jakości zaowocowała mistyczną wręcz opinią o lokalnych winach.
Nota sommelierska: Barwa wyraźna, purpurowoczerwona, z pierścieniem wskazującym na względną młodość. Zapach owocowo–kwiatowo–korzenny, po nalaniu do kieliszka jest wyraźny i przyjemny. Po napowietrzeniu intensywność aromatów wzrasta. Wyczuwalne są dojrzałe wiśnie, ciemna czekolada, dżem truskawkowy, mokra ściółka leśna. W smaku wszystkie składniki występują w dobrej równowadze. Kwasowość jest wyrazista, równoważona przez zauważalne właściwości ściągające. Aromaty w ustach przypominają mocno dojrzałe owoce, przyprawy
i suszone kwiaty – są konsekwentne i zasługują na szczere uznanie. W pustym kieliszku aromaty rozwijają się w stronę owoców suszonych, cedru i bakalii co wskazuje na możliwe pozytywne zmiany w trakcie przechowywania, przez co najmniej pięć następnych lat.
Sugestia podania: Do tego wina pasują ser cheddar, pikantna wieprzowina, wołowina z grilla oraz pieczona kaczka.
***
Rioja Reserva „Soligamar” 2007 (49,99 pln/0,75l) jest czerwonym, wytrawnym winem. Rioja dzieli się na trzy subregiony: Alta – górna, Alavesa – środkowa i Baja – dolna. Każdy z tych obszarów posiada odmienny mikroklimat, co powoduje różnice w produkowanych tam winach. Od północnego-zachodu cały region chroniony jest przed wpływem ostrego klimatu atlantyckiego przez góry Sierra de Cantabria. Czerwone wina Rioja zwykle charakteryzowane są okresem ich starzenia w beczce i w butelce, a określenia z tym związane mają oficjalny charakter.
Korzenie wina marki Soligamar sięgają roku 1896, kiedy to Don Quintin Ortega założył własną winnicę w pobliżu małej wioski Tudelilla. Obecnie, rodzinne winnice pielęgnuje spadkobierca majątku Carmelo Ortega. Urodzony
w roku 1964 w miejscowości Tudelilla, całe swoje życie poświęcił winom z regionu Rioja.
Nota sommelierska: Wino o barwie wyraźniej, czerwonoceglastej. Wino jest przejrzyste i klarowne. Miedziane refleksy zdradzają dojrzałość. Zapach jest przyjemny, złożony, zapowiada bogatą strukturę i wspaniałą jakość. Pojawiają się tutaj aromaty z różnych grup: owocowe, korzenne, przemysłowe, spożywcze. Najłatwiej rozpoznawalne są zapachy dojrzałych truskawek, pieczonego chleba, mokrego siana, wanilii, kopru, gotowanego selera i pieprzu. Ta złożona struktura rozwija się dalej w trakcie napowietrzania, sprawiając wielką przyjemność swoją obfitością. W smaku wino jest ciężkie, ale jednocześnie eleganckie i łatwe do picia. Zaskakuje bogactwo aromatów. Posmak jest długi i czysty. Wino może być przechowywane przez co najmniej pięć następnych lat, z możliwym do zaobserwowania rozwojem aromatów. Wskazane jest przelanie wina do karafki przed podaniem.
Sugestie podania: Wyraźny smak wina wspaniale współgra z pieczonym indykiem z ziołami podanym na sosie jeżynowym, zapiekanym ziemniaki z oliwą i kiełbasą Chorizo, warzywami z grilla, duszonymi borowikami z kawałkami jagnięciny w aromacie tymianku.
***
Informacje o firmie:
Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalności na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sklepy pod szyldem tej marki powstały w Niemczech
w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 9000 sklepów tej marki, a w Polsce ponad 400.
Słowa kluczowe: lidl, wino