Szukasz pomysłu na niebanalne karnawałowe menu? Finger food, czyli małe koktajlowe przekąski, sprawdzają się zawsze! Nie ważne czy organizujesz duży bal, kameralną prywatkę czy rodzinne party.
Finger food to przekąski łatwe do zjedzenia bez użycia sztućców, w sam raz „na jeden kęs”. Ich nazwę spopularyzowały poradniki kulinarne w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Koktajlowy bufet praktycznie nie ma ograniczeń, obowiązuje tylko jedna zasada – każdy smakołyk powinien dać się skonsumować niekłopotliwie i co najwyżej w dwóch kęsach.
Co się sprawdzi najlepiej w karnawałowym menu? Wykwintne kanapeczki, tartinki, nadziewane makaronowe muszle czy faszerowane ptysie w wersji wytrawnej lub słodkiej to tylko przykłady mini przekąsek. Warto sięgać po składniki dobrej jakości – różne odmiany świeżego pieczywa, sery, chrupiące warzywa, oliwki, długodojrzewające wędliny, pasty i kremy na bazie twarożku z dodatkiem dobrego masła lub margaryny – na przykład Śniadaniowej Premium. Świetnym pomysłem będą koreczki z krewetkami, mini szaszłyki z kulek mozzarelli i pomidorków czereśniowych czy faszerowane łódeczki z liści cykorii wypełnionych ostrym orzechowo-serowym kremem.
My podpowiadamy, jak przygotować pyszny krem łososiowy, w sam raz do napełnienia małych tartaletek lub ptysiów.
TARTALETKI Z KREMEM ŁOSOSIOWYM
Składniki:
20 dag wędzonego łososia
20 dag serka śmietankowego
1 łyżka margaryny Śniadaniowa Premium
pół pęczka cebulki dymki
sól i pieprz
tartaletki z kruchego ciasta
Sposób przygotowania:
Łososia drobno kroimy i mieszamy z margaryną oraz serkiem. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Przy pomocy szprycy cukierniczej kremem wypełniamy tartaletki z ciasta kruchego.
Słowa kluczowe: margaryna, przekąska, Śniadaniowa