W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego
sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego
Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko
zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej
pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał. Najwyższa pora to
zmienić!
Gdyby zapytać, z czym kojarzy nam się ryż, jednym na myśl od razu nasunie się Azja, innym
tak orientalne danie jak sushi, a jeszcze innym… wesele i znana w naszym kraju tradycja
obsypywania nowożeńców ziarnami ryżu, która ma zapewnić szczęście i urodzaj. Dlaczego
mniej skojarzeń krąży wokół polskiej kuchni i codziennych dań na naszych stołach? Dlaczego
ryż nie króluje również w naszej diecie? Przecież musi mieć coś w sobie skoro zajadają się
nim niemal 4 miliardy ludzi!
Powodów, by wprowadzić go do codziennego menu jest kilka. Przede wszystkim ryż to
źródło błonnika, witamin z grupy B oraz tak ważnych w codziennej diecie minerałów jak
magnez, fosfor czy potas. Ryż jest lekkostrawny i nie zawiera glutenu, więc można jeść go w
nieograniczonych ilościach.
Na szczęście dziś nie musimy już wyruszać w odległe miejsca, by próbować nowych
smaków ryżu, przygotowywanego na niezliczoną ilość sposobów. Nieograniczone możliwości
poznania ryżu ze wschodnich zakątków świata daje Podravka. Ryż Basmati, Parboiled z
dzikim, Tre Colori czy do sushi to tylko niektóre z jego rodzajów, których możemy spróbować
we własnym domu. Podravka udowadnia, że ryżowe danie nie musi być nudne, a dzięki
oryginalnym sposobom jego przyrządzania możemy delektować się nim nawet codziennie,
biorąc przykład z mieszkańców Wschodu, którzy tradycyjnie witają się ze sobą pytaniem: Czy
jadłeś dzisiaj ryż?
Słowa kluczowe: codzienne menu, podravka, ryż, sushi, Tre Colori, zdrowie